Lukeminen on kuulunut meidän perheen rutiineihin jo vauva-ajasta asti. Iltasatu on ollut osa arjen rutiineja ihan viime vuosiin saakka. Kirjoja meille on ostettu kirpputorilta ja saatu lahjaksi. Kirjasto on ollut viikoittainen vierailukohde. On myös sallittua lukea sarjakuvia, mutta tietokirjat ovat tällä hetkellä suurin hitti. Suosittelen sarjaa 100 asiaa, jotka haluat tietää: ihmisistä, historiasta, avaruudesta jne. Voiko lukeminen olla harrastus vai mieleistä tekemistä? Sitä pohdiskelinkin jo täällä.
Lahjavinkki
Itse annan usein kirjan lahjaksi. Vinkkinä tulevaa isänpäivää sekä joulua ajatellen. Kirja, jonka voi muokata nimillä omanlaisekseen. Tämän olen antanut omille lapsilleni sekä myös lahjaksi toisaalle. On luettu lukuisia kertoja ja on säilytetty muistona. Lisätietoja löytyy täältä linkistä.
Lukeminen ja sen hyödyt
On tutkittu lukemisen hyötyjä lapsen kehitykselle. Itse olen huomannut, että molemmat lapseni on oppivat lukemaan aikaisin. Molemmat lukivat jo eskariin mennessä. Aikuisen ääneen lukemisen, olen kuullut kehittävän kielellistä taitoja.
Koulussa on lukuhaasteita, jotka entisestään kannustavat lapseni lukemaan. Lukutiikerin raapaisuja kerätään lukemalla tietty määrä kirjoja. Toki meillä esimerkki löytyy täältä kotoa, että myös aikuinen lukee kirjoja. Lukutaidon kehittyminen auttaa tulevaisuudessa myös jatko – opinnoissa. Tarkempia tietoja löydät lukukeskuksen sivuilta täältä.
Lukihäiriö tai muut haasteet
Mitäs jos lukeminen on vaikeaa tai ei ymmärrä lukemaansa. Minulla todettiin vasta näin aikuisena lukihäiriö, minulla se ilmenee, että ymmärtääkseni lukemani, lukunopeus on selkeästi hitaampi. Näin esimerkiksi kirjoitusvirheet tekstissä jää huomiotta, jos en tarkista kaikessa rauhassa kirjoittamaani. Niitä saattaa blogistakin löytyä, vaikka olen tekstin lukenut useasti läpi. Koulussa on yksilölliset järjestelyt asian vuoksi ja se toi helpotusta opiskeluun. Saan esimerkiksi tenttien suorittamiseen enemmän aikaa.
Asian kanssa ei kannata jäädä yksin, se ei ole häpeä tai nolo asia. Se on ratkaistava ongelma, johon löytyy tukitoimia. Epäillessäsi lukivaikeuksia kannattaa olla yhteydessä koulun henkilökuntaan esimerkiksi opintoneuvojaan eli opoon ja kysellä, miten asian kanssa edetään. Erilaisia aputoimintoja on saatavilla, esimerkiksi ruudunlukija.
Kuunteleminen eli äänikirjat
Suosittelen äänikirjoja sekä haluan hieman ohjeistaa miten niitä käytetään, jos aikaisemmin et ole uskaltanut lähteä kokeilemaan. Meillä löydettiin muutama vuosi sitten äänikirjat, joiden osalta palvelun tarjoajia onkin useita tarjolla. Olen itse kokeillut näitä ja voin suositella kokeilemaan, koska sen voi tehdä ilmaiseksi. Muistathan opiskelija edun, jos sellainen on. Itse en aina meinaa muistaa, että olen opiskelija. Tarvitset puhelimeen myös internetin, joten se kannattaa keskustella myös oman operaattorin kanssa, että sellainen on. Muuten netin käyttö saattaa olla kalliimpaa, jos laskutetaan käytön mukaan.
Esimerkiksi alla olevien mainos bannereiden kautta pääset palveluntarjoajan sivustolle, jota kautta luot itsellesi tunnukset käyttäen sähköpostiosoitetta. Jos sinulla ei ole sähköpostia pystyt luomaan sellaisen helposti ja ilmaiseksi esimerkiksi täältä.
Sen jälkeen päätät mikä on ilmaisen jakson jälkeen haluamasi sopimus. Innostuminen äänikirjoihin mahdollista. Sopimuksen vaihtaminen onnistuu myös, jos useampi perheessä innostuu ja haluaa kuunnella samaan aikaan. Maksutapana on korttimaksu, koska kun jatkat tilausta se veloitetaan joka kuukausi kortiltasi. Irtisanominen onnistuu kokeilujakson aikana tai jälkeen samaiselta sivustolla, jossa rekisteröidyit.
Sovelluksen käyttö
Rekisteröitymisen jälkeen käy lataamassa puhelimeen valitsemasi äänikirjan sovelluksen.
Äänikirjoja käytetään älypuhelimessa ja ne ladataan omasta kaupasta, esimerkiksi Play kaupasta. Sovelluksen lataamisen jälkeen edellä mainitun rekisteröinnin tunnuksilla kirjaudu sisään ja valmista. Sitten pääset käyttämään äänikirjoja.
Äänikirjojen valikoima on valtava ja meillä viikonloppuisin lapset kuuntelevat äänikirjoja. Itse luen sieltä kirjoja, jos kirjastosta en ole löytänyt sopivaa luettavaa tai haluamani kirja on varattu. Kuuntelen myös esimerkiksi lenkillä ollessani. Olen myös tykästynyt äänikirjasarjaan: unisatuja rauhattomille aikuisille. Jos mielessä pyörii asiat, sen avulla saan ne pois mielestäni ja nukahdettua.
Vielä lopuksi vinkit ja linkit
Lukeminen on meillä luonnollinen osa arkea. Uskon, että kirjasto on vaikuttanut tähän positiivisesti, erityisesti lasten kasvaessa, koska saavat itse valita mitä lukevat. Suosittelen myös aikuisille lukemista, vaikka tietokirjoja.
Kirja jonka luin viimeksi:
Veera Nieminen, Kottikärrykaruselli sekä Avioliittosimulaattori. Molemmat olivat miellyttävää luettavaa ja kirja tuli luettua hujauksessa loppuun.
Olen lukenut myös Amanda Vaaran koko kirjasarjan. Kirjastosta kävin juuri eilen noutamassa varauksen Routavaurioita eli vastikään ilmestyneen kirjan häneltä.
Aina voi oppia jotain uutta ja samalla ylläpidät mielenvirkeyttä. Suosittelen kokeilemaan!
Alla näkyy äänikirja palveluiden tarjolla olevat alennukset, tarjous on voimassa uusille asiakkaille.
Edun saat itsellesi bannerin kautta. Mukavia kuunteluhetkiä koko perheen kanssa.
Jos tykkäsit jaa tästä ja anna sydän postaukselle!