Sisältää mainoslinkkejä, jotka ovat merkitty *- merkillä.
Gluteeniton arkiruoka keliakian näkökulmasta
Mitä me arkena syömme? Ihan tavallista ruokaahan me. Yleensä saan kommentteja, että miten te voitte mitään syödä, kun noin paljon rajoitteita. Nykyään on paljon mitä voimme syödä, koska tuotteita tulee koko ajan markkinoille lisää. Muutama vuosi takaperin, oli vielä jokaiselle oma ruoka. Nykyään gluteeniton ja osittain maidoton on helppo yhdistää. Listasin muutamat meidän perusruoat, jotka ovat helppoja ja gluteenittomia. Jos olet juuri sairastunut keliakiaan, niin ei huolta kaikki järjestyy, kun vähän harjoittelee. Ehdottomasti kannattaa mennä ravitsemusterapeutin vastaanotolle, koska sieltä saat tarpeellisia vinkkejä terveellisen ruokavalion noudattamiseen. Täältä voit lueskella miten se elämässäni on näkynyt.
Vehnätärkkelys ja gluteeniton kaura
Kaikki keliaakikot eivät välttämättä siedä gluteenitonta kauraa (tämä tarkoittaa puhdasta kauraa, ilman muita viljoja tai niiden jäämiä). Meidän perheessä se käy ja käytämmekin kauraa paljon. Vehnätärkkelystä käytämme vain joidenkin leipien kanssa ja yritämme valita tuotteet niin, ettei sitä olisi. Aiheuttaa minulle iho-oireita siksi vältämme. Kannattaa soveltaa omaan ruokavalioon sopivaksi ja se omasta mielestäni onnistuu parhaiten silloin, kun olet saanut itsesi oireettomaksi. Joten on helpompi yhdistää oireet syömääsi tuotteeseen.
Keliakialiiton sivuilta lainattua:
”Gluteenittomissa tuotteissa voidaan käyttää ainesosana gluteenitonta kauraa sekä gluteenitonta vehnä- ja ohratärkkelystä. Vaikka nämä ovat lainsäädännön mukaisesti gluteenittomia ainesosia, on hyvä huomata, että osa keliaakikoista tai muusta syystä gluteenitonta ruokavaliota noudattavista ei käytä ruokavaliossaan gluteenitonta kauraa, vehnätärkkelystä tai ohratärkkelystä.”
Gluteeniton arkiruoka gluteenittomana ja osittain maidottomana
Onneksi maitoa siedetään meidän perheessä esim. juustoissa. Sen vuoksi nämä ovat vain osittain maidottomia.
Makaronilaatikko:
– Keittämättömiä gluteenittomia makaroneja
– Paistettua jauhelihaa (naudan tai kanan) (maustan vain suolalla)
– Gluteenitonta kaurakermaa maustamaton
– Liha tai kanaliemi kuutio, kuumaan veteen sekoitettuna (muista tarkistaa gluteenittomuus)
Makaronit vuokaan, jonka sekaan jauheliha ja kerma sekä liemivesi. Laita nestettä niin paljon, että makaronit peittyvät reilusti.
päälle gluteenitonta korppujauhoa tai juustoa.
Uunissa noin 200 astetta 30-35min, kunnes makaronit ovat kypsiä. Kaverina teen yleensä salaatin feta tai Halloum juustolla.
Tähän ikean astiaan olen yleensä tehnyt ja olen tykännyt. Uuninkestävä ja jäähtyneenä voit laittaa kannen päälle ja jääkaappiin.
Siskonmakkarakeitto:
– raakaa perunaa
– porkkanaa raakana tai pakasteesta valmiiksi kuutioituna
– paketti siskonmakkaroita
– pakaste parsakaalia
– pakaste keittojuureksia
– Liha tai kasvisliemikuutio (muista tarkistaa gluteenittomuus)
Keittoa voit tehdä sen verran, kuin haluat. Meillä tehdään useamman päivän keitto kerralla isoon kattilaan. Keiton kaverina syömme usein näkkileipää tai gluteenitonta paahtoleipää. Omaan makuun tämä gluteeniton kauranäkkäri on ollut paras.
Nakkikastike ja gluteeniton pasta:
– paketti nakkeja oman maun mukaan
– kaurakerma
– philadephia tuorejuustoa
-mausteita
– gluteenitonta pastaa (meillä tässä käytetään tätä)
Laita pasta kiehumaan. Paista nakit pannulla ja laita tuorejuusto sekaan sulamaan. Lisää kaurakerma ja haluamasi mausteet. helppoa ja nopeaa. Olemme pikkuhiljaa lisänneet mausteita, joten käytämme yleensä valkosipuli jauhetta ja suolaa. Tässä ruuassa hieman makeaa chilikastiketta.
Välipala vinkit
Välipalakeksit: Elovenalta on tullut gluteenittomia yksittäispakattuja välipalakeksejä, joita on helppo napata mukaan.
Itse pidän enemmän Semperin treat ja Semperin Kex välipalakekseistä, niitä on useissa kaupoissa yksittäin myynnissä.
Hedelmät: Banaani, omena (kuori ja huuhtele jääkylmällä vedellä, niin ei ruskistu), mandariini, viinirypäleet ja rusinat.
Jugurtti: Kaupoista löytyy hyvin yksittäin pakattuja jugurtteja, joten ottamalla kertakäyttölusikoita mukaan pussiin, voit näitäkin ostaa matkalla.
Eväsleipä: Usein teen meille leivät, kun lähdemme esim. ostoksille kauemmaksi. Otan edellisenä iltana sulamaan pakasteleivät (esim. fazerin kaurasämpylät ovat käteviä), näin ne eivät samalla tavalla, kuin mikron kautta sulatettuna kovetu vaan pysyvät hyvänä. Kätevän kokoisia ja eväspussukassa menee mainiosti. Leipien sisälle laitan oivariinia, juustoa ja kalkkuna tai muuta leikkelettä. Pidemmälle matkalle laitan kurkut tai tomaatti ja salaatit erikseen ja sitten vasta syödessä leivän päälle, niin eivät vetistä leipää.
Muistathan, että keliakialiiton sivuilta löytyy kattavasti kaikenlaista tietoa. Kannattaa käydä kurkkaamassa myös reseptejä.
Muista vitamiinit
Keliakiassa ravintoaineiden imeytyminen voi olla heikompaa, joten on tärkeää huolehtia myös luuston hyvinvoinnista, syömällä maitotuotteita tai ottamalla kalsiumia. Käytän itse säännöllisesti puhdistamon sekä Sanasol tuotteita, koska omasta mielestäni ne sopivat itselleni parhaiten. Imeytyvät hyvin ja helppo niellä.
Hyvinvoinnin.fi sivustolta löydät vitamiineja ja saat ne helposti postitse.
* Tässä linkki hyvinvoinnin verkkokauppaan.
Keliakian kanssa tarvitsee ruuan laittamista harjoitella, mutta melkein kaikkea on jo mahdollista tehdä gluteenittomana.
Lisää ruoka ja leivonta ohjeita muista postauksista:
Gluteeniton arkiruoka, 3 pika reseptiä arkeen
Keliakia gluteeniton ruoka. Sisältää 3 + 1 reseptiä!
Keliakia kirjoitukset löytyvät täältä:
Keliakia ja sen kanssa eläminen
Keliakia ja gluteeniton ruokavalio
Jos tykkäsit jaa tästä ja anna sydän postaukselle!
Onneksi itse söin jo ennen gluteenitonta ruokavaliota hyvin vähän viljoja. Muuten ruoka oli hyvin kasvispainotteista, joten se on usein jo gluteenitonta itsessään. Oikeastaan kun vaan löytyi roskaruualle uudet suosikit, niin jolla helpottui. Niissä tietysti kasvispuoli on heikompaa, mutta yleensä ei tule syötyä edes kerran viikossa joten sen verta voi lihaan taipua.
On kiva kuulla, että kasvisruokavalion kanssa gluteenittomuuteen siirtyminen oli sulavaa 🙂 Kasvisruokaa ollaan yritetty lisätä meidänkin ruokavalioon ja kokeiltu ollaan erilaisia kasviskeittoja ja lisätä kasviksia jokaiselle aterialle. Lapset ovat onneksi suhtautuvat hyvin uusiin ruokiin, joten jos löytyy maukkaita reseptejä, niin otan mielelläni meillä testiin. Vielä kun sellaista kesto kasvissuosikkia ei oikeastaan ole löytynyt.