Perheessämme noudatetaan erikoisruokavalioita kahdesta syystä. Sairauden eli keliakian sekä ruoka-aineallergian vuoksi. Voitte vain kuvitella, kun tuotteiden hinta kallistui, miten se on vaikuttanut meidän ruokakuluihimme. Viimeisimmässä gluteeniton elämä lehdessä oli tehty selvitys, miten erilaiset tuotteet ovat kalliimpia tavallisiin verrattuna. Minun tarinani keliakian löytymisestä, voit halutessasi lukea täältä.
Gluteeniton, osittain maidoton ja munaton
Kyllä, ton-ton on meillä ollut arkipäivää jo monta vuotta. Monet ihmettelevät mitä te muka voitte syödä, mutta hyvin ollaan ravittuja kaikin puolin. Emme ihan kaikkea tee kaikille sopivaksi, mutta ton-ton ruoka rakentuu gluteenittoman lomassa, samaa ruokaa syömme kaikki, vain tietyin muutoksin. Aina ei onnistu, maku esimerkiksi jää karmeaksi tai koostumus on kummallinen, mutta sitten reseptiä muokataan seuraavalla kerralla.
Gluteeniton ruokavalio ja siihen löytyvät reseptit
Vaikka syöminen on kallista ja minussa ei ole leipurin vikaa, niin onneksi esikoisessani on. Hän mielellään testailee erilaisia gluteenittomia reseptejä. Keliakialiiton sivuilta olemme löytäneet jo testattuja reseptejä, joten ihan kaikkea ei tarvitse itse yrittää.
Gluteeniton leivonta
Olemme testanneet gluteenittomat mokkapalat reseptiä sekä gluteeniton pannari reseptejä. Laitan ne tuohon alle, joiden osalta ollaan todettu, että myös kaiketon versio toimii.
Gluteeniton mokkapala
Hyväksi todettu resepti löytyy myllärin sivuilta eli täältä.
Maidon tilalle ollaan vaihdettu vesi tai jos kaapissa on niin riisimaitoa. Tämä resepti onnistuu myös ilman kananmunaa, mutta tuon sokeriherkun resepti on parempi.
Gluteeniton pannari
Erittäin maukkaaksi todettu gluteeniton ja maidoton pannari löytyy täältä myllärin sivuilta. Ilman kananmunaa emme ole kokeilleet, koska hengenvaarallisia oireita ei tule, niin on hyvä välillä kokeilla josko jokin ruokavaliosta poistettu sopii.
Hitti vai huti?
Lähdimme (minä ostin ainekset, eikös se lasketa osallistumiseksi?) esikoisen kanssa testaamaan seuraavaa korvapuusti reseptiä.
Valmistus ei poikennut normaalin valmistuksesta juurikaan. Vaivaaminen taikinan koostumuksen vuoksi taasen vaati hermoja, koska taikina oli niin tahmeaa. Yhtä muhkeita emme myöskään niistä saaneet, kuin alkuperäisessä reseptissä. Todennäköisesti siksi, koska teimme ruokaa samaan aikaan, eikä siis voitu hyödyntää kuumuutta nostatuksessa. Edelleenkään kaikkien näiden vuosien jälkeen en tule toimeen meidän uuden kiertoilma uunin kanssa ja ohjeita noudattaessa ne palavat ja jos sooloilen, ne jää raaoiksi. Kyllä, syytän uunia epäonnistumisesta, vaikka kaikki tietävät taitoni keittiössä…
Korvapuustin makutestin tulos
Korvapuusti oli maukasta. Harmillisesti jäi kuivaksi, koska vaivaamiseen käytimme liikaa jauhoja Ilman jauhoja taikina jäi sormiin hyvin tehokkaasti kiinni.
Huti tuli tällä kertaa ja uutta yritystä tulossa myöhemmin.
P.s Kyllähän ne ovat tuolta lautaselta hävinneet, vaikka kuivia olivatkin.
Mikä on sinun suosikki reseptisi?
Suosittele reseptiä meidän kokeilukeittiöön, mielellään kaiketon, mutta myös osaamme soveltaa meille sopivaksi.
Hitti ja Huti sarjan postauksen voit käydä lukemassa:
Osa 2, Porkkanakakku muffinit, sisältää myös vohvelireseptin
Jos tykkäsit jaa tästä ja anna sydän postaukselle!